Slide1_950x355 Slide2_950x355 Slide3_950x355 Slide4_950x355

Avenc Tinc-Ca-Tinc - Sort

Aquesta vegada vam ser: Dolors Boter, Pere Cantons, José Hidalgo, Jaume Julià, Toni Robert, Rafael Solanas, "Víctor" i Jordi Perera

Fitxa de la cavitat UTM ETR89 x 233287 Y 4700860 Z 1122

Fitxa tècnica: Nosaltres vam utilitzar 2 cordes de 40 i 20, 6 plaques i 9 mosquetons , amb el 40 vam baixar els 2 primers pous i amb el 20 l'últim, (va sobrar corda). A l'exterior hi han 3 cadenes d'inox, a l'inici del pou 2 spits (en vam utilitzar 1) i a la meitat del pou un altre spit. A l'arribar a la base, a l'esquerra trobem un passamà fixe, a la dreta un altre spit per seguir davallant. A la capçalera de l'últim pou hi ha 2 spits més i un tercer a l'esquerra a l'inici del pou. (Vam fer un desviador amb 2 mosquetons)   

Situació de la cavitat

Apunts geomorfològics

Situant la cavitat en el mapa geològic, ens trobem en el Pallars Sobirà, inclòs dins del Pirineu axial.
El domini del paisatge és vegetal i cobreix un rocam metamorfosat que ha estat profundament modelat per les etapes glacials.
Envoltat pels materials quaternaris de l’Holocè, els afloraments rocosos corresponen al trànsit Silurià-Devonià inferior constituïts per pissarres amb intercalacions calcàries.

L’esquistositat d’aquests materials de colors foscos, fàcilment fracturats, possibiliten que les infiltracions calcàries produeixen un notable i variat concrecionament de color sovint blanquinós on cal ressaltar les formacions d’aragonit, tant en formes de rebliment pastós i aparença guixosa, com de les delicades excèntriques d’agulles i coral·loides de petita mida.

Uns racons de gran bellesa que mereixen una especial cura i protecció per tots els qui freqüentem aquests espais subterranis.


L'Excursió

El reagrupament va ser a Bellcaire d'Urgell, al bar Sport on sempre ens tracten bé, vam seguir cap a Camarasa i ens vam trobar que l'embassament estava desaiguant per dalt, l'espectacle ens va fer aturar per veure-ho de més a prop.

Continuem el viatge seguint les instruccions de l'Espeleoíndex, fins el poble d'Altron, Trobem la pista i aparquem al punt previst, sobre una colònia d'ortigues.


L'Avenc.
En Rafael buscant insectes
L'Oxigen correcte.

FormesEls “cordons de concreció"

Les diferents formacions d’aquesta petita cavitat són realment sorprenents i mereixedores d’un estudi aprofundit.

No n'hi ha prou en mirar; cal “veure” i preguntar-se el com i el perquè del que atreu la nostra atenció. Cristal·litzacions diverses en les seves fases de creixença i en la seva composició mineralògica. Una invitació a fixar la nostra atenció.

Existeix moltíssima literatura i investigació en laboratori, publicada per veritables científics, i de ben segur que nosaltres no estem en condicions de fer cap aportació mínimament valuosa, però creiem que ens dirigim a un públic receptiu que vol aprofundir i gaudir en la seva visió del món subterrani, i per això avui ens permetem destacar un cas que no hem vist documentat i que denominarem “cordons” de concreció.

Fugint dels eixos verticals i de les meravelles creades per tensions superficials o de les forces de cristal·lització, trobem unes alineacions de concreció emergent de les petites fractures, com si sortissin a pressió, una mena d’extrusió que crea cordons o bandes que no tant sols reomplen sinó que sobreïxen les fissures per les que apareixen.

Presentem una sèrie d’imatges que creiem que representen una seqüència lògica de la seva aparició i seguidament diversos exemples, tots ells procedents d’aquesta cavitat.
A la sortida en "Víctor" content d'haver esgotat el flaix :-D

En Rafael amb les seves històries.

De tornada ens vàrem aturar al Forat de l'Or.

L'aigua sortia per qualsevol escletxa.


I ja a dins


Etiquetes:

Afegeix un nou comentari

HTML restringit

  • Etiquetes HTML permeses: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Diseny basat en els treballs de Danetsoft / Danang Probo Sayekti / Maksimer