Natura Endins

Font de Can Puig. Sant Cugat del Vallès.

8 hores 49 minuts ago

   

La masia de Can Puig situada a la Vall de Sant Medir (Sant Cugat del Vallès) és un edifici dels inicis del segle XX fundat pel Sr. Ribas que hi donà un destí educatiu. Forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i actualment dona servei socio-sanitari per la rehabilitació de toxicòmans.

Envoltat pel bosc de Collserola i a les proximitats d’aquest edifici trobem vora la carretera una explanada amb tres petites bocamines, arranjades pels amics de l’Associació Fes Fonts Fent Fonting el 5.09.2020 que deduirien que les tres canonades deuen proveir d’alguna bassa de la zona.

En una de les parets hi ha la inscripció Font de las Salamandrias 1828. 

En la nostra visita del dilluns 21.06.2021 (Carlos, Estrella, Ignasi, Jesús, Marcel i “Víctor”) vam mesurar els conductes i visitarem el més oriental que amb una represa a l’entrada acumula un nivell d’aigua que voreja els 70 centímetres de fondària. 

La galeria que anomenem Font de Can Puig fa un lleuger gir i finalitza als 8 metres en un front rocós i sediments a la base que estant inundats no permeten veure d'on prové l’aigua. Victor

Les mines de Collserola (21.06.2021).

1 dia 4 hores ago

Novament col·laborant amb els amics de Fonts de Collserola (FFFF) aquest dilluns per la tarda visitem tres mines associades a fonts. Hi participem:  Carlos, Estrella, Ignasi, Jesús, Marcel i “Víctor”.

Al llarg d’aquests darrers temps hem gaudit d’anar visitant (fent fotos i dibuixos) de diverses mines, sovint sota el guiatge expert d’en Marcel, que ens ha conduït per aquest relleu emboscat on no sempre ha estat fàcil obrir-se pas entre sotabosc i esbarzers que recuperen el seu medi natural avui despoblat. 


Primerament anàrem dins del terme de Sant Cugat del Vallès a la font de Can Puig i a la font dels Àngels dels ulls pintats. Ja cap el vespre voltarem fins Molins de Rei per visitar la font de Can Capellans.

Aquesta sortida gairebé posa punt final a les localitats inventariades amb mines practicables.

En els apunts següents veurem amb un cert detall aquestes tres darreres mines.

 

Victor

Mines del Remei. Massis del Montseny. El Brull (Osona/Barcelona).

3 dies 2 hores ago

 

El passat dijous 17.06.2021 un grup de l’’Espeleodijous vam visitar parcialment les mines del Remei o de la Castanya. Erem: Ricard Alsina, Dolors Boter, Estrella Broquetas, Pere Cantons, Jaume Julià, Francesc Mas, Mari Oliveras, Pere Palau, Jordi Perera, Toni Robert, Rafel Solanas,  i "Víctor". 

Vam fer fotos i mesurarem tres excavacions gairebé rectilínies superposades e intercomunicades amb un total de 455,8 metres (primer nivell 175,81 segon 128m i tercer 152m) resten pendents altres dos o tres mines relacionades que vam deixar per una propera ocasió. 

L’Estrella va fer un dels seus wikilocs que podreu trobar en el següent enllaç:

Wikiloc | Ruta El Vilar de la castanya - Mines del Remei

Trobareu un detallat reportatge fotogràfic a :

https://espeleodijous.cat/node/269


Les mineralitzacions estan formades per filons de quars (de color blanc) de direcció N-S encaixonats entre pòrfir i pissarres de l'Ordovicià. Principalment es troben minerals secundaris de coure en forma d’òxids: Malaquita (de color verd), Atzurita (de color blau) i també Calcopirita (color groc daurat). 
Tot plegat aquesta visita fou un pretext per dinar tots junts celebrant els 61 anys de la Mari.

 Altres enllaços mineralògics:

https://www.foro-minerales.com/forum/viewtopic.php?t=3735

http://old.minercat.com/2016/10/sortida-del-gmc-a-la-mina-del-remei-mina-de-la-castanya-el-brull-osona/


Victor

Barranco Gorgol

6 dies 14 hores ago


El barranc de Gorgol, és un conegut i bonic descens a Piedrafita de Jaca (Huesca) objecte de freqüentació per les denominades empreses d’aventura.

Us recomanem que visiteu la següent pàgina:

Barranco de Gorgol [Wiki - Infobarrancos.es]

Avui només presentarem una selecció de fotos de la nostra visita del 13.06.2021 anàvem Petit i l'Estrella..


Victor

Pou de Puig-Madrona. El Papiol - Sant Cugat del Vallés

1 setmana ago


Ja fa un temps que en Martí Ferret traçant uns itineraris per Collserola, localitzà en mig del bosc i sense un camí directe, la boca d’una cavitat vertical i compartí una foto i aproximadament la ubicació amb l’Estrella.

No podíem descartar que constituís un accés a l'interessant Avenc de la Mina Berta descrit l’any 1987 pels amics Jordi Lloret i Montserrat Ubach (Espeleòleg 38)., dins del jaciment de la granodiorita biotitica de la vora oriental de la serra de Roques Blanques on destaquen uns dics de quars on la fracturació principal de NE-SW origina unes bossades mineralitzades discontinues. 

Precisament un dels accesos inferiors dona accés a la mina Matilde o més coneguda pels espeleòlegs com a Mina del Quars.

Finalment el 14.06.2021l’Estrella, el Jesús i “Víctor” retrobem el pou "inexplorat", que malauradament no comunica amb les mines conegudes.

Protegit per uns pilars de ciment i encerclada per dues rotllanes de filferro espinós i rovellat. La boca de 4 metres de diàmetre presenta un frontal rectilini i rocós al que s’hi aboca en acusada pendent un embut terrós amb fragments de pissarra micacitíca. 

Lliguem a un arbre la corda de 20m però no és visualitza bé si ha arribat al fons o quedarem penjats. Iniciem el descens preparats per si cal invertir la maniobra i començar l’ascens en ple buit.  Però aviat veiem que hi ha un munt de corda en el que pot ser un replà o bé el final del pou. En realitat només mesura 13 metres de fondària, aquest cop, davant les dificultats de llegir el distanciòmetre a plena llum del dia he dut una cinta mètrica de 50m.  Al fons hi ha dues galeries incipients com si sortissin en ambdós costats del pou.

Tot plegat sembla una excavació artificial, però no hem aconseguit veure cap senyal de barrinades, o d’altres senyals mecàniques. Només ens cridà l’atenció una bretxa lateral que deformava i esmicolava el rocam pissarrós entre dos fronts de roca més massissa. Potser, tot plegat, es tracta d’una molt antiga recerca filoniana que resultà infructuosa.

Prenem notes per fer un dibuixet i fem algunes fotos.

Retornant pel camí exterior veiem unes línies de fractura, amb la mateixa orientació de la base del pou, de desenes de metres de longitud amb reompliments espaiats de quars.

Arribats a la pista, cerquem sense èxit la boca inferior de la mina Berta, tot i que creiem que estem en l’indret adequat.  Finalment trobem ajut en una parella que passegen els seus gossos prop d’un amuntegament de nínxols prefabricats de formigó, en una de les sortides del cementiri de Roques Blanques.  Els hi preguntem per la boca de la mina del quars, i molt amablement ens acompanyen tot cercant camí per la torrentera actualment envaïda per la vegetació.

 Efectivament continua tancada.


Victor

Avenc de Palomera núm. 1

1 setmana 4 dies ago

Per cinquena vegada tornem a aquest sector de trànsit complex que denominem esquerdaments de la Palomera. En algun moment detallarem i publicarem agrupadament tota la feina que anem fent (bosc esquerdat, via escletxa, etc.) en part publicat en la pàgina de Espeleodijous. En aquesta ocasió dediquem el post a la Palomera núm 1.

L’any 2007 en Ferran Cardona i companys del ECG van fer-hi l’exploració i topografia, que ha estat extraviada, però ens feu arribar una complerta nota sobre la seva història, situació, l’itinerari per arribar-hi i algunes fotos exteriors.

Al fons de la cavitat hem trobat una inscripció SIEP 1969, que probablement foren els seus primers exploradors.

S’obre a l’exterior per una boca allargada que constitueix un pou diaclasat de 24 metres de fondària. És situa paral·lel a un cingle distant tant sols uns 10 metres.
Al seu fons trobem diversos amuntegaments de blocs que superem per oposició Per l’extrem sud anem remuntant i desemboquem en una finestra que s’obre a l’exterior per on podem veure el gran caos de blocs que constitueix el sector dels Graus.


El recorregut subterrani mesurat és de 92 metres i la fondària -32. Només destacarem un sector amb abundants excrements de gralles, i els miralls de lliscament a les parets provocats pels frecs dels moviments de translació i desplegament que evidencien l’origen tectònic de la cavitat.Tot seguit inserim una selecció d’imatges que posteriorment podreu veure amb més quantitat en la pàgina d’Espeleodijous.
Victor
Checked
Fa 36 minuts 16 segons
Natura endins te com objectiu la ressenya de les activitats d’exploració subterrània en cavitats (naturals o artificials) i descens d’engorjats en les que participen els seus contribuïdors.
Subscriu-te a Canal Natura Endins

Contacte
     rss

Últims atacs contra el servidor

Descripció
22:01:01 210.14.110.85 Myanmar
22:00:07 35.170.64.36 United States
20:09:08 5.188.206.236 Bulgaria
19:56:54 38.93.148.68 United States
19:50:00 35.237.238.29 United States
19:43:50 95.70.132.124 Turkey
19:23:47 23.99.97.154 Hong Kong
19:16:35 157.55.39.132 United States
19:15:57 40.77.167.53 United States
19:15:06 207.46.13.182 United States

Modificació del tema "Danland" basat en els treballs de Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspirats per Maksimer