Natura Endins

Mines de Collserola 20.09.2021 (1)

Fa 13 hores 49 minuts

 

Sortim de BCN del punt de trobada habitual a les 16h. Estrella, Juli, Marcel i “Víctor” el que podríem denominar Minallums, ja que en efecte sortim dilluns i anem a documentar mines.

Un grup informal, és cert, on ens barregen espeleòlegs, fontistes, historiadors... tots amics, amants de la natura i especialment en aquesta ocasió del mon subterrani artificial i el seu context històric de Collserola. 

L'infatigableMarcel ens proposà dos objectius relacionats amb fonts que amb el grup FFFF havien netejat: primer la Font de la Mina també coneguda amb el pseudònim d’en Facerias (F177) i en segon lloc la mina de la Font de l’Hotel San Jeronimo (F303).

 

Font de la Mina (Facerías)

En Juli per posar-nos al corrent del que anàvem a visitar inicialment ens envià un llibre en pdf de 418 pàgines!: Facerías. Guerrilla urbana (1939-1957).


Però continuà investigant i trobà el següent antecedent:

Ho sento pel pobre Josep Lluís Facerías, però el nom originari i correcte de la font que vàrem visitar ahir en primer lloc és FONT DE LA MINA. 

“FONT DE LA MINA (355 M.) – Poco rato después del último recodo de la carretera que baja de Vista Rica a Sant Medir se inicia a su derecha la que sube a encontrar la de Cerdanyola a Horta por Valldaura. A los 15 minutos junto a un grupo de casas, y bajo un recodo del camino, se encuentra la captación que vierte el agua a un estanque. Caudal 1’2 litros por minuto”.

( COLL, Xavier: Fuentes en las montañas de Barcelona. Editorial Alpina. Granollers, 1956. P. 36).

Deixem el vehicle a peu de carretera al mateix costat de la mina. L’accés és protegit per una porta de ferro i mostra una placa en homenatge al cèlebre anarquista.

Vingué un veí de la urbanització per obrir-nos la porta tal com havien concertat amb el Marcel (no citaré els noms dels residents per tot un seguit de circumstàncies equivoques). Bé no pogué obrir la porta en adonar-se que no tenia la clau adequada.

Trucà a un altre veí que ràpidament es presentà amb la bona clau, però o sorpresa als tres metres hi ha una segona reixa també tancada amb cadenat, el que veiem entre el barrots feia bona pinta, però  ... i cap de les claus obria.

Trucaren a una tercera veïna que tampoc disposava de la clau adequada. Quarta trucada al que segur que disposava les bones claus... però no hi era. Amb tota aquesta seqüència s’anava acumulant gent, i encuriosits per la concentració s’afegiren dues policies que patrullaven per l’indret, membres de Protecció Civil de Sant Cugat del Vallès.


Tots els veïns coincidien: ni tenien totes les claus, ni els agradava la placa d’en Faceríes, ja que era un guerriller urbà i no tocava un homenatge en aquest indret a la natura.

El Marcel anà per feina, per moments semblava aliè a tot el xou, dedicant-se a consciència a desembussar la font des de l'interior i des del torrent exterior, burxant, traient brossa, i ...bufant! fins que sens dubte ho aconseguí.


Finalment vam quedar que tant bon punt aconseguiren les bones claus ens trucarien i ja tornaríem un altre dia.

Continua en l'apunt següent...


Victor

Mines a la Riera de Cervelló (3). Mina de Terra Negra.

Fa 4 dies 16 hores

Les mines de Terra Negra, és un conjunt miner amb cinc boques que segons la topografia de n’Antoni Asensió i companys totalitzen un recorregut de 211 metres.

Les mineralitzacions objecte d’aquesta explotació en les pissarres piritoses del Silurià, son principalment carbonats i sulfurs on els mineròlegs han identificat Marcasita, Pirita, Goethita, Melanterita, Siderita, Quars i Calcita

Tot i els amples volums de les galeries, la presencia de carbó fa que el contacte i l’arrossegament obligats alguns punts de l’exploració, provoca que ens ennegrim pel que es força recomanable dur guants i vestimenta protectora.

Agraïments: 

Finalitzat aquest darrer apunt sobre algunes mines de Corbera, cal posar de manifest el nostre reconeixement a l’amic Juli, estudiós del patrimoni del Baix Llobregat qui proposà aquesta activitat i amb ella el contacte amb d’altres amants del territori. 

També volem deixar explícit l’agraïment als companys Jaume i Nacho que amb entusiasme compatiren amb nosaltres aquesta primera visita al molt interessant patrimoni industrial i natural objecte dels seus treballs. 

Els hi donem les gràcies i esperem poder gaudir de la seva companyia i guiatge en una propera ocasió.


Victor

Mines a la Riera de Cervelló (2). La mina de la Timba.

Fa 5 dies 11 hores

Només vam visitar la mina número 1, anàvem normalment equipats, excepte el nostre mentor en Juli, que tot hi anar lleugeret de roba no va tenir cap recança per recórrer íntegrament tota l'excavació. 

En els seus 70 metres de recorregut, alternen les pissarres acolorides (preferentment grises i negres) del Silúric i el gresos rogencs del Triàsic-Bundanstein. Un conjunt de roques alterades per plecs, fractures, treballs d'extracció i reompliments resultants del nou talús i de les inundacions provocades per les crescudes de la riera que remuntant per la llera s'aboquen a la mina.
Juntament amb les infiltracions majoritàriament ferruginoses i calcítiques conformen un multicolor paisatge subterrani, que us mostrem amb la següent selecció d'imatges.
Continua en l'apunt següent...
  
Victor

Mines a la Riera de Cervelló (1).

Fa 6 dies 19 hores

Visita del 13.09.2021 dilluns tarda. 

Participants: Estrella Broquetas, Jaume Campos, Pere Cantons, Nacho Montserrat, Juli Ochoa, Jordi Perera, Xus González i “Víctor”.  

Amb el guiatge dels estudiosos locals vam visitar aquest entorn d’interès històric i natural.  Recorrem un tram de la Riera observant fonts, mines, i restes d’antic patrimoni industrial avui dia força engolits per la vegetació.   

No ens extendrem en les descripcions ja que estan profusament documentades en el llibre Cervelló Subterrani (any 2019, 239 pàgines, multitud d’il•lustracions) del qual son coautors el Jaume i el Nacho juntament amb el Raimon Folch

De camí cap a les mines, vam recórrer un tram la Riera de Cervelló, de règim temporal torrencial, amb un abundant vegetació de ribera que alterna amb unes frondoses especies invasores de canya americana.Vam veure algunes fonts, les petites mines de Font Flavia, la de Font de Purroig i la de Font Ferrera i els extraordinaris vestigis de la instal·lacions de les antigues fabrica de filats i turbina de Can Gispert.


Continua en els apunts següents...
Victor

Hipòxia a l’avenc Gran de la Muntada

Fa 1 setmana 5 dies

 

Aquest dijous 9.09.2021 anem a l'avenc Gran de la Muntada

Formen l'equip d'aquest Espeleodijous: Dolors Boter, Lluïsa Cano, Jordi Perera, Toni Robert, Antoni Torra i “Víctor”.

Repetim aquesta visita amb la intenció d’eixamplar l’estretor que des de la base del primer pou permet accedir a la continuació de la cavitat. És un pas que dificulta l’accés als més corpulents, als menys àgils,  i als mig espatllats... i encara més als que reunim alhora totes aquestes categories.A l’exterior junt a la boca  el detector d’oxigen dona una lectura normal (20,9%) A la base del primer pou comença a xiular indicant 17,1%, introduint-lo per l’estretor 12,5%.  Tornem a remuntar l’aparell a l’exterior el restaurem i de nou repetim les mesures amb els mateixos valors.  Amb aquesta atmosfera enrarida seguim el protocol d’actuació en cavitats amb risc d’hipòxia i desistim de l’exploració i encara menys d’invertir esforços en tasques d’eixamplament de l’estretor.

El temps calorós (29º a l’ombra) les baixes pressions i l’atapeïda vegetació son potser les causes... caldrà tornar-hi a l’hivern.

Només van baixar tres, els altres vam fer tasques de "recuperació" a la boca.

A l'exterior vam provar l’ancoratge Pulse dissenyat per permetre la instal·lació, bloqueig i l’extracció per ser reutilitzat amb comoditat. Podreu veure informació complementària a :

https://espeleodijous.cat/

Ortega,J.; Noguera,M. (1975).- 'Avenc gran de la Muntada' Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (2): 48-50. Centre Excursionista de Terrassa.Victor
Checked
Fa 8 minuts 6 segons
Natura endins te com objectiu la ressenya de les activitats d’exploració subterrània en cavitats (naturals o artificials) i descens d’engorjats en les que participen els seus contribuïdors.
Subscriu-te a Canal Natura Endins

Contacte
     rss

Últims atacs contra el servidor

Descripció
09:25:48 40.77.167.71 United States
09:25:40 40.77.167.13 United States
09:25:35 207.46.13.56 United States
09:24:57 3.238.132.225 United States
08:57:44 46.161.11.41 United Kingdom
08:29:43 104.148.119.155 United States
08:07:03 157.55.39.77 United States
08:06:03 40.77.167.71 United States
08:05:42 157.55.39.108 United States
08:05:13 207.46.13.118 United States

Modificació del tema "Danland" basat en els treballs de Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspirats per Maksimer