Agregador

Mines pels vessants de la Penya del Moro (6). Mina de la Font del Broll - 2n. tram. Les concrecions excèntriques.

7 hores 52 minuts ago

 

Aquestes formacions litogèniques que no segueixen la llei de la gravetat i per tant es generen per la tensió superficial en el procés de cristal·lització, aquí som molt abundoses però de petita mida.

Probablement ja les heu vistes en les notes anteriors, semblen taques entre les fistuloses i cal observar-les amb deteniment.

Però aquí hi ha un tram esplèndid. Creuem una mena de decorat previ que sembla el marc d'una porta blanca, un festoneig de colades que fan de llindar, emmarcant les roques pissarroses negres. 

A partir d'aquest punt, esclata la petita simfonia d'espurnes excèntriques.Victor

Mines pels vessants de la Penya del Moro (5). Mina de la Font del Broll - 2n. tram. Les Maravelles.

10 hores 22 minuts ago

En l'apunt anterior ja heu vist la quantitat i qualitat estètica del concrecionat d'aquest sector. Ara us mostrarem alguns elements destacats.

Maravelles


Tacats pel roig

Sovint el colors que trobem en les concrecions subterrànies son els blancs mes o menys purs i els cremes. Sembla que la calcita, l'aragonita, i també el guix, resulten d'una forta cohesió cristalina que dificulta la introducció d'elements estranys.
Les coloracions vermelloses s'havien considerat afectades per òxids de ferro, però més recentment  els especialistes creuen que es deu a la degradació de la matèria orgànica de les plantes al nivell del sol que provoquen la infiltració d'àcids húmics i fúlvics. 


...continua en l'apunt següent... 

Victor

Cthulhu

1 dia 10 hores ago
date de la sortie: Jeudi, 13 Mai, 2021zone géographique: participant: B, JP, D

Nous accompagnons notre collègue David dans sa  reconnaissance du Cthulhu. Après quelques errances nous progressons jusqu'à ce que nous croyons être le labyrinthique secteur « Miskatonic » du livre (voir annonce ci-dessous). Après les gours et le casse croûte nous poussons jusqu'aux grandes salles puis demi-tour. Nous sortons usés, moulus, ravis. TPST 6 heures.

Sur le Cthulhu et pour les belles photos voir les CR des collègues http://les-trogloxenes.blogspot.com/search?q=Cthulhu

Sur la géologie l'article ancien de B. OURNIE https://www.persee.fr/doc/karst_0751-7688_1987_num_10_1_2166

Mais sur les dernières données voir son livre «LA VALLÉEE DU COL SAINT-LOUIS ET SON RÉSEAU SOUTERRAIN »  que l'on peut consulter au club et annoncé dès décembre 2020 https://blog.speleo-club-roussillon.fr/sorties/un-peu-de-lecture

Enfin sur la géologie Pyrénéenne qui nous concerne et les données récentes du BRGM voir la présentation http://rgf.brgm.fr/sites/default/files/upload/documents/rencontres/20170322-23_rgf_journeespyrenees_sartegou.pdf

 

 

PAPIX

Mines pels vessants de la Penya del Moro (3). Mina de la Font del Broll - 1er. tram.

1 dia 22 hores ago

Novament és tracta d'una mina d'aigua estudiada pel Grup Espeleològic Rats Penats de Sant Just Desvern i també inventariada  a les Fonts de Collserola. El paratge és igualment emboscat, malgrat això tampoc subministrarem aquí les coordenades precises de localització. Sota petició responsable les subministrarem directament, amb el compromís de que procurin transitar amb la màxima cura possible. 

Aquesta mina, antiga font, té una longitud mesurada de 127 metres. La secció habitual és de 1,60 m d’alçada per 0,71 d’ample. Hi ha una porta de ferro que avui desencaixada resta a l’exterior i per tant ofereix lliure pas a l’interior.

Primer tram

El primer sector d’uns 50 metres de recorregut, se’ns presenta com una mina d’aigua “normal” amb un tram revestit de maons, un pou de buidatge/xemeneia de 3,40m, fins que la secció és redueix i ens obliga a anar-nos ajupint i agenollar-nos. Segueix un pendent ascendent en forma d’esbaldregall, procedent un ensorrament que impedia la continuació... només deixava un petit forat descendent que calia eixamplar. Fins aquí en Juli ja havia entrat i la constatació de la feblesa estructural que provocà el despreniment de lloses del sostre li aconsellaren retrocedir.

Entre nosaltres, però, sempre hi ha algú agosarat, o potser més imprudent, i donat que el terra era només una acumulació de sediment, començà a impulsar-los amb els peus, després gratant amb les mans fins que pogué introduir-se. Tres metres de reptació i de nou dempeus, amb un curt embassament d’un pam d’aigua al terra.

Segon tram

Aquest segon sector de 77metres presenta tres xemeneies de dimensions progressivament més altes (4, 10 i 12 metres) fins que culmina en el cap de mina on s’aturà l’excavació.

L’extraordinari d’aquest tram és la seva abundor de concrecionament calcari, parietal, zenital i al terra. Formes banques, i diversament acolorides per matèria orgànica, estalactites, colades, petits i micro gourgs, calcita flotant i costres calcítiques... i una singular i abundosa eflorescència de menudes excèntriques que “esquitxen” les negres parets. Realment és un conjunt excepcional.

Com que no creiem en els tancaments o prohibicions “protectores” només recomanen que és tingui cura en la visita, només aconsellable per petits grups i a ser possible d’un en un, esperant que surti l’anterior per entrar-hi el següent. Dur il·luminació elèctrica exclusivament i no tocar les parets si ens les hem embrutat gatejant. Vigileu que no provoquem trencadisses amb aquest espai reduït on cal moure’s amb precaució. Fruïu-hi i possibiliteu que altres també ho puguin gaudir en les millors condicions possibles.

Tot i fent una selecció de les imatges obtingudes, el nombre de fotos que penjarem ens aconsella dividir aquest article en dos posts consecutius.

 Les imatges del 1er tram


La fauna

L'ensorrament


                                                                                   ...continua en l'apunt següent...


Victor

Contacte
     rss

Últims atacs contra el servidor

Descripció
22:19:55 13.231.124.64 Japan
21:28:12 35.175.212.130 United States
21:12:22 40.77.167.80 United States
21:10:46 40.77.167.26 United States
21:09:43 207.46.13.162 United States
21:06:34 40.77.167.75 United States
21:06:06 40.77.167.82 United States
21:05:03 157.55.39.8 United States
20:58:31 40.77.167.80 United States
20:58:11 40.77.167.26 United States

Modificació del tema "Danland" basat en els treballs de Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspirats per Maksimer