Natura Endins

Mines pels vessants de la Penya del Moro (6). Mina de la Font del Broll - 2n. tram. Les concrecions excèntriques.

7 hores 38 minuts ago

 

Aquestes formacions litogèniques que no segueixen la llei de la gravetat i per tant es generen per la tensió superficial en el procés de cristal·lització, aquí som molt abundoses però de petita mida.

Probablement ja les heu vistes en les notes anteriors, semblen taques entre les fistuloses i cal observar-les amb deteniment.

Però aquí hi ha un tram esplèndid. Creuem una mena de decorat previ que sembla el marc d'una porta blanca, un festoneig de colades que fan de llindar, emmarcant les roques pissarroses negres. 

A partir d'aquest punt, esclata la petita simfonia d'espurnes excèntriques.



Victor

Mines pels vessants de la Penya del Moro (5). Mina de la Font del Broll - 2n. tram. Les Maravelles.

10 hores 8 minuts ago

En l'apunt anterior ja heu vist la quantitat i qualitat estètica del concrecionat d'aquest sector. Ara us mostrarem alguns elements destacats.

Maravelles


Tacats pel roig

Sovint el colors que trobem en les concrecions subterrànies son els blancs mes o menys purs i els cremes. Sembla que la calcita, l'aragonita, i també el guix, resulten d'una forta cohesió cristalina que dificulta la introducció d'elements estranys.
Les coloracions vermelloses s'havien considerat afectades per òxids de ferro, però més recentment  els especialistes creuen que es deu a la degradació de la matèria orgànica de les plantes al nivell del sol que provoquen la infiltració d'àcids húmics i fúlvics. 


...continua en l'apunt següent...



 

Victor

Mines pels vessants de la Penya del Moro (3). Mina de la Font del Broll - 1er. tram.

1 dia 22 hores ago

Novament és tracta d'una mina d'aigua estudiada pel Grup Espeleològic Rats Penats de Sant Just Desvern i també inventariada  a les Fonts de Collserola. El paratge és igualment emboscat, malgrat això tampoc subministrarem aquí les coordenades precises de localització. Sota petició responsable les subministrarem directament, amb el compromís de que procurin transitar amb la màxima cura possible. 

Aquesta mina, antiga font, té una longitud mesurada de 127 metres. La secció habitual és de 1,60 m d’alçada per 0,71 d’ample. Hi ha una porta de ferro que avui desencaixada resta a l’exterior i per tant ofereix lliure pas a l’interior.

Primer tram

El primer sector d’uns 50 metres de recorregut, se’ns presenta com una mina d’aigua “normal” amb un tram revestit de maons, un pou de buidatge/xemeneia de 3,40m, fins que la secció és redueix i ens obliga a anar-nos ajupint i agenollar-nos. Segueix un pendent ascendent en forma d’esbaldregall, procedent un ensorrament que impedia la continuació... només deixava un petit forat descendent que calia eixamplar. Fins aquí en Juli ja havia entrat i la constatació de la feblesa estructural que provocà el despreniment de lloses del sostre li aconsellaren retrocedir.

Entre nosaltres, però, sempre hi ha algú agosarat, o potser més imprudent, i donat que el terra era només una acumulació de sediment, començà a impulsar-los amb els peus, després gratant amb les mans fins que pogué introduir-se. Tres metres de reptació i de nou dempeus, amb un curt embassament d’un pam d’aigua al terra.

Segon tram

Aquest segon sector de 77metres presenta tres xemeneies de dimensions progressivament més altes (4, 10 i 12 metres) fins que culmina en el cap de mina on s’aturà l’excavació.

L’extraordinari d’aquest tram és la seva abundor de concrecionament calcari, parietal, zenital i al terra. Formes banques, i diversament acolorides per matèria orgànica, estalactites, colades, petits i micro gourgs, calcita flotant i costres calcítiques... i una singular i abundosa eflorescència de menudes excèntriques que “esquitxen” les negres parets. Realment és un conjunt excepcional.

Com que no creiem en els tancaments o prohibicions “protectores” només recomanen que és tingui cura en la visita, només aconsellable per petits grups i a ser possible d’un en un, esperant que surti l’anterior per entrar-hi el següent. Dur il·luminació elèctrica exclusivament i no tocar les parets si ens les hem embrutat gatejant. Vigileu que no provoquem trencadisses amb aquest espai reduït on cal moure’s amb precaució. Fruïu-hi i possibiliteu que altres també ho puguin gaudir en les millors condicions possibles.

Tot i fent una selecció de les imatges obtingudes, el nombre de fotos que penjarem ens aconsella dividir aquest article en dos posts consecutius.

 Les imatges del 1er tram


La fauna

L'ensorrament


                                                                                   ...continua en l'apunt següent...


Victor

Mines pels vessants de la Penya del Moro (2). Mina Superior de Can Coscoll

4 dies 2 hores ago

 

Estudiada pel Grup Espeleològic Rats Penats de Sant Just Desvern i també inventariada  a les Fonts de Collserola. El paratge és prou emboscat, però ens aconsellen que no subministrem aquí les coordenades precises de localització, assegurant-nos que ells les facilitaran als qui les demanin tot recomanant-les que procurin transitar amb la màxima cura possible.

Aquesta interessant mina presenta dos accessos; el clàssic horitzontal que podríem anomenar pis inferior que fou el que vam recorre en aquesta visita, i un segon pis que s’accedeix des del pou de l’entrada superior. Aquest accés tot i que sembla desgrimpable, la situació penjada en un lateral recomana despenjar-se amb material de verticals. El Juli m’ha enviat les fotos del pis superior que realitzaren en les primeres visites, tot comentant que les seves petites dimensions, no justifica que li dediquem una nova visita.

La galeria inferior, s’inicia per un tram embassat i una represa que acumula l’aigua fins un nivell que pot arribar fins les cuixes. Als pocs metres el pendent ascendent fa disminuir la fondària i podem avançar en sec. La galeria és la típica d’aquestes excavacions, amplades entre 50cm i prop de 90cm en la base de les xemeneies, i alçades mitjanes de 1,50m amb punts més reduïts on cal ajupir-se. Sectors revestits i d'altres amb les parets en roca mare. El tram final està ben decorat per formacions estalactitiques i parietals.

L’equip sanjustenc realizà la topo i la presentà dibuixada en un gran format (que he rebut en 10 fulls) i que presento adaptada al format del bloc per tal que sigui visible amb facilitat. És cert que hi ha petits detalls que són inapreciables en aquesta visió, com per exemple tal com diu el Juli “El pou de buidatge que hi ha a mitja mina presenta un tram de maons que dóna la impressió de que es tracta d’una galeria tapiada, tal com em va comentar el company de Les Corts. Mirant el detall de la topo queda evident la funcionalitat d’aquell tram bancat amb maons. Mentre tot el pou està excavat en esquists del paleozoic suficientment sòlids, aquells maons protegeixen el sector en que les parets del pou estan excavades en les marges del quaternari, fàcilment dehiscents.” El total del recorregut projectat és de 72 metres.

Mesures d'oxigen, temperatura i humitat a la boca. 

Galeria inferior

Al cap de la mina, han deixat un fantasmagòric ninot, amb un embolcall al terra que suposem deu de contenir un d'aquests geocachings difícils. Nosaltres no el vam obrir.Mesures a l'interior.
La darrera xemeneia, tancada amb una llosa, és el pou de la boca superior, on és desenvolupa una galeria penjada de 17 metres que podem veure en les fotos que ens ha subministrar el Juli.
Galeria superior






Victor

Mines pels vessants de la Penya del Moro (1). L'enclau

5 dies 3 hores ago

 

Entre Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern, als estreps de la Penya del Moro 252m i el Turó Alt d’en Solanes 257m, ja dins del Parc Natural de la Serra de Collserola, és desenvolupa un paisatge característic en les roques metamòrfiques paleozoiques.

És un relleu de formes suaus, pissarres micacitiques i pissares sorrenques del Cambroordovicià, que donen suport a una vegetació d’alzinars i pinedes amb unes frondoses formacions de bardissa i esbarzers gairebé impenetrables pel caràcter espinós de la majoria dels arbustos, esbarzers i de les lianes que els integren.

Aquí l’aigua és un bé molt preuat i en son testimoni les nombroses fonts i mines d’aigua que van donar suport a les antigues ocupacions del territori.

Avui 10.05.2021tenim el privilegi d’anar de la mà de dos estudiosos molt destacats, en Julí de Sant Just i en Marcel de les Fonts de Collserola. No tant sols ens condueixen per aquests emboscats paratges fins unes localitzacions gairebé invisibles, sinó que enriqueixen la caminada amb la història local i el seu context. També formem part del grup l’Estrella, el Ignacio, el Jesús i el Víctor. En total sis companys àvids per conèixer i documentar aquest patrimoni de les mines d’aigua.

 Del pla inicial, aquesta tarda només visitarem dues mines i una d’elles parcialment.

Foto del grup, menys el Ignacio que fa de fotògraf.

                                                                                     ...segueix en l'apunt següent...

Victor

Avenc del Xiclet. Pla d'Ardenya - Vallirana

1 setmana 2 dies ago

Visita

El dijous 6.05.2021 un grupet de nou amics d'Espeleodijous vam visitar aquesta petita cavitat que presenta alguns detalls de concrecionament interessants. Els companys "instal·ladors" es queixaven que els trams verticals tenien els punts d'ancoratges molt millorables. En els propers dies publicaran la ressenya d'aquesta activitat amb més detall.

Aquí, de moment, només trobareu les fotos que jo vaig fer, uns mapes de situació i fragments de text extrets de l'Espeleoíndex.

Situació

"Anant per la pista que hi ha entre la pedrera del Pla d'Ardenya i l'avenc Pompeu Fabra en direcció a la creu d'Ardenya, arribarem a una cruïlla que per l'esquerra ens porta a l'avenc T-38 i que es dirigeix a la pista del poliè del Pla d'Ardenya. Des de la cruïlla abans citada, seguirem la pista en direcció S, cap a la Creu d'Ardenya durant 32 metres, en aquest punt a l'esquerra de la pista, trobarem un corriol que en 10 metres ens situarà a la boca de l'avenc."
Desobstrucció"Aquesta és una més de les moltes cavitats explorades al Pla d'Ardenya entre els anys 1968 i 1973 per un grup d'espeleòlegs residents a Vallirana i que pertanyien a l'ERE de l'AEC, aquests l'any 1976 formaren part de la fundació del Centre Excursionista de Vallirana.
De l'avenc del Xiclet fins l'any 2016 tan sols es coneixien els primer 4 metres, ja que un acumulament de blocs impedien la progressió.

El 25-9-2016 membres de l'EspeleoCorb de Corbera de Llobregat revisen la cavitat i constaten que és factible la seva desobstrucció. El 21-1-2017 inicien els treballs que després de diverses jornades de desobstruccions finalitzarien el maig del 2017 assolint els 28 metres de fondària, en aquestes tasques hi participaren Alberto Sánchez, Jordi Boira, Amadeu Avià, Jordi Zambudio, Isis Barrio, amb la col·laboració de Laura Besolí, Francesc Alarcón, i Ignasi Morros."

Descripció"La boca dóna accés a un pou de 1,84 metres de fondària, a la base en pendent ens porta fins la capçalera d'un pou dividit en dos parts, amb una lleixa de roca al mig, el primer tram de 2,89 metres i el següent més vertical de 6,84 metres, a la base trobem dos conductes horitzontals superposats de 3 i 5 metres respectivament, al costat contrari una curta galeria descendent ens porta a una diàclasi perpendicular on girarem a la dreta quasi 180 graus per baixar a una saleta on trobem la petita boca d'un pou de 5,28 metres, que ens situa a la base d'una galeria en pendent. 
Seguint avall trobem un pas estret i una galeria en fort pendent que poc a poc es va estrenyent fins a fer-se impracticable. Des de la base del pou anteriorment citat, remuntarem la galeria i accedirem a un pou de 2,63 metres, aquest punt forma una mena de sala de 6 metres de llarg i amb el sostre a 5,23 metres, amb abundant formació, a l' altre extrem de la sala trobem un nou pou de 5,87 metres que s'inicia amb una forta rampa. A la base trobem un pas entre formació que ens porta a una petita sala on trobem un estret pou d'1,10 metres on de moment no es pot avançar més."
TopografiaLes fotos


Podeu veureu un article més complert a:  https://espeleodijous.cat/node/261

Altres enllaços recomanats:

http://tulidalagaita.blogspot.com/2018/05/desobstruccion-del-avenc-del-xiclet.html

http://llibredepiadesam.blogspot.com/2018/12/avenc-del-xiclet.html

https://www.espeleoindex.com/

 


Victor

El final de la mina del Garrofer

1 setmana 4 dies ago

 


Hem rebut un correu del Carlos del que extraiem aquestes informacions interessants:
... vi vuestra publicación y la de Espeleodijous sobre la visita a la Mina del Garrofer. La galería a la que accedisteis no sigue hacia la derecha junto a la escalera de acceso, pero no hay salida del agua al exterior pues ésta parece seguir por el canal a nivel del suelo bajo la pared.

Buscando la continuidad localicé otra entrada a una mina que podía corresponder. No hay escalera de descenso. La puerta está fuera de su marco y tiene una salida de agua en esta estructura, a modo de antigua fuente. Tras unos 6 metros la galería se bifurca izquierda y derecha. Justo en ese punto ha habido un desprendimiento del techo que incomoda bastante el paso en ambas direcciones. El resto no tiene mayor dificultad que la de algún pequeño desprendimiento y alguna estrechura.

La galería hacia la izquierda acaba en una pared tras la que se oye el paso del agua que entiendo es la que circula por el parque. Hay tramos con poca agua en la canaleta.

La galería hacia la derecha acaba en una puerta que está cerrada con candado. Se supone que el agua debía seguir tras ésta por el exterior hasta una fuente que hay cerca de la Puerta Oriental / China. En este tramo no hay agua.

De memoria he dibujado un "croquis aproximado" del trazado sobre un mapa vuestro con las otras galerías. La casi conexión con el tramo "I" de la Mina del Garrofer es teórica. Adjunto también 2 fotos : la zona de entrada/salida y la terminación cerrada...



 
Enllaços:
https://barnasub.blogspot.com/2021/04/mina-del-garrofer.html
https://espeleodijous.cat/node/255
 

Victor

Mines de la Rabassada. M2

1 setmana 5 dies ago

 

Novament en Marcel ens condueix a la Rabassada per contribuir a la documentació d’una de les mines prop de la Font d’en Ribes, on ja haviem visitat la Sulforosa, la M1 i la M3. El dilluns 26.04.2021 hi anem quatre: Carlos, Estrella, Marcel i “Víctor”.

La mina que anomenem M2, apareix catalogada amb el número F273 en la web de les Fonts de Collserola, té una longitud de 37 metres (36’95). 


Només hi arribem el gest típic: llençar-se al terra per veure que hi ha.
Des del cap de la mina hi circula un rajolí d’aigua que s’acumula en els primers cinc metres de l’entrada pel tap de sediments. Aquest embassament arriba a un nivell de 1 metre de fondària, on cal remullar-se. La galeria, típica d’aquestes mines d’aigua, presenta una secció de 0,65 x 1,65 amb alguna variació local. Al final l’aflorament d’aigua i el degoteig han deixat una decoració de microgorgs al terra, recobriment estalagmític parietal i petites estalactites.






Els que entrem ens remullem... i el de afora, també, plou i entren en acció els paraigües.En Marcel ens "recomana" que netegem el tub de desembassament de la font. Naturalment "ordres son ordres" el que no esperàvem és que també fossin una solució ràpida per fer créixer els cabells.

https://barnasub.blogspot.com/2021/05/mina-m2-rabassada.html
Victor
Checked
Fa 28 minuts 33 segons
Natura endins te com objectiu la ressenya de les activitats d’exploració subterrània en cavitats (naturals o artificials) i descens d’engorjats en les que participen els seus contribuïdors.
Subscriu-te a Canal Natura Endins

Contacte
     rss

Últims atacs contra el servidor

Descripció
22:19:55 13.231.124.64 Japan
21:56:05 192.254.123.42 United States
21:55:28 192.254.118.54 United States
21:46:15 105.98.74.111 Algeria
21:28:12 35.175.212.130 United States
21:12:22 40.77.167.80 United States
21:10:46 40.77.167.26 United States
21:09:43 207.46.13.162 United States
21:06:34 40.77.167.75 United States
21:06:06 40.77.167.82 United States

Modificació del tema "Danland" basat en els treballs de Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspirats per Maksimer