Slide1_950x355 Slide2_950x355 Slide3_950x355 Slide4_950x355

Afegeix un nou comentari

Enllaç permanent

Aquests dies ha circulat aquesta fotografia presa des de prop del coll de Corralets on es veu una línia blanca al mar davant de la surgència de la Falconera de Garraf. S’ha especulat sobre la seva possible composició de sòlids en suspensió i la relació amb la contaminació de les aigües subterrànies que afloren a la Falconera.
Les línies blanques allargassades al mar no són infreqüents, no són d’objectes sòlids sinó que es tracta d’una escuma densa i sovint d’aspecte greixós. Com es forma?. En primer lloc es necessita matèria orgànica, en condicions naturals a vegades són acumulacions extraordinàries d’algues mortes, aquí la matèria orgànica està servida per les aigües aflorants i procedents de l’aqüífer càrstic de Garraf, que amb una forta contaminació procedent de l’abocador d’escombraries de la vall de Joan / fondo de les Terradelles, s’aboca al mar sota el penyal de la Falconera. Es necessita també aigües de diferent composició i temperatura que entrin en contacte, en aquest cas les aigües continentals més fredes i amb una forta càrrega de lixiviats i l’aigua del mar, que aquests dies ha pujat de temperatura fins els 17º C. Finalment, com diuen moltes receptes gastronòmiques, només cal remenar una mica i servir.
Els processos de descomposició de matèria orgànica produeixen olis i altres substàncies tensoactives, d’aquí la formació d’escuma. Les línies s’allargassen i indiquen la posició de les dues aigües amb composició i temperatura diferents dins el mar. Aquesta posició varia durant el dia i així les línies blanques es poden situar en diferents posicions, així com aparèixer i desaparèixer sobtadament. Davant la Falconera hem observat que a vegades la línia apareix perpendicular a la costa, entre la bocana del port de Garraf i els penya-segats, i altres vegades es queda més enganxada al litoral de la Falconera i Penyes Roges, en paral.lel a la costa.

Aquest comentari no es publicarà automàticament si no que quedarà pendent d'aprovació, el motiu son els robots que publiquen "SPAM"
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Diseny basat en els treballs de Danetsoft / Danang Probo Sayekti / Maksimer