Slide1_950x355 Slide2_950x355 Slide3_950x355 Slide4_950x355

Avenc Tinc-Ca-Tinc - Sort

Aquesta vegada vam ser: Dolors Boter, Pere Cantons, José Hidalgo, Jaume Julià, Toni Robert, Rafael Solanas, "Víctor" i Jordi Perera

Fitxa de la cavitat UTM ETR89 x 233287 Y 4700860 Z 1122

Fitxa tècnica: Nosaltres vam utilitzar 2 cordes de 40 i 20, 6 plaques i 9 mosquetons , amb el 40 vam baixar els 2 primers pous i amb el 20 l'últim, (va sobrar corda). A l'exterior hi han 3 cadenes d'inox, a l'inici del pou 2 spits (en vam utilitzar 1) i a la meitat del pou un altre spit. A l'arribar a la base, a l'esquerra trobem un passamà fixe, a la dreta un altre spit per seguir davallant. A la capçalera de l'últim pou hi ha 2 spits més i un tercer a l'esquerra a l'inici del pou. (Vam fer un desviador amb 2 mosquetons)   

Situació de la cavitat

Apunts geomorfològics

Situant la cavitat en el mapa geològic, ens trobem en el Pallars Sobirà, inclòs dins del Pirineu axial.
El domini del paisatge és vegetal i cobreix un rocam metamorfosat que ha estat profundament modelat per les etapes glacials.
Envoltat pels materials quaternaris de l’Holocè, els afloraments rocosos corresponen al trànsit Silurià-Devonià inferior constituïts per pissarres amb intercalacions calcàries.

L’esquistositat d’aquests materials de colors foscos, fàcilment fracturats, possibiliten que les infiltracions calcàries produeixen un notable i variat concrecionament de color sovint blanquinós on cal ressaltar les formacions d’aragonit, tant en formes de rebliment pastós i aparença guixosa, com de les delicades excèntriques d’agulles i coral·loides de petita mida.

Uns racons de gran bellesa que mereixen una especial cura i protecció per tots els qui freqüentem aquests espais subterranis.


L'Excursió

El reagrupament va ser a Bellcaire d'Urgell, al bar Sport on sempre ens tracten bé, vam seguir cap a Camarasa i ens vam trobar que l'embassament estava desaiguant per dalt, l'espectacle ens va fer aturar per veure-ho de més a prop.

Continuem el viatge seguint les instruccions de l'Espeleoíndex, fins el poble d'Altron, Trobem la pista i aparquem al punt previst, sobre una colònia d'ortigues.


L'Avenc.
En Rafael buscant insectes
L'Oxigen correcte.

FormesEls “cordons de concreció"

Les diferents formacions d’aquesta petita cavitat són realment sorprenents i mereixedores d’un estudi aprofundit.

No n'hi ha prou en mirar; cal “veure” i preguntar-se el com i el perquè del que atreu la nostra atenció. Cristal·litzacions diverses en les seves fases de creixença i en la seva composició mineralògica. Una invitació a fixar la nostra atenció.

Existeix moltíssima literatura i investigació en laboratori, publicada per veritables científics, i de ben segur que nosaltres no estem en condicions de fer cap aportació mínimament valuosa, però creiem que ens dirigim a un públic receptiu que vol aprofundir i gaudir en la seva visió del món subterrani, i per això avui ens permetem destacar un cas que no hem vist documentat i que denominarem “cordons” de concreció.

Fugint dels eixos verticals i de les meravelles creades per tensions superficials o de les forces de cristal·lització, trobem unes alineacions de concreció emergent de les petites fractures, com si sortissin a pressió, una mena d’extrusió que crea cordons o bandes que no tant sols reomplen sinó que sobreïxen les fissures per les que apareixen.

Presentem una sèrie d’imatges que creiem que representen una seqüència lògica de la seva aparició i seguidament diversos exemples, tots ells procedents d’aquesta cavitat.
A la sortida en "Víctor" content d'haver esgotat el flaix :-D

En Rafael amb les seves històries.

De tornada ens vàrem aturar al Forat de l'Or.

L'aigua sortia per qualsevol escletxa.


I ja a dins


Etiquetes:

Afegeix un nou comentari

Aquest comentari no es publicarà automàticament si no que quedarà pendent d'aprovació, el motiu son els robots que publiquen "SPAM"
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Diseny basat en els treballs de Danetsoft / Danang Probo Sayekti / Maksimer