Participaren en aquesta sortida: Ricard Alsina, Dolors Boter, Leonor Castelló, Sergi Duatis, Teresa Hernàndez, José Hidalgo, Jaume Julià, Miquel Nebot, Jordi Perera, Toni Robert, Jordi Roca, Jordi Sabroso, Rafel Solanas, i "Víctor".
Accés
Deixem el vehicles en un espai inmediat al mas del Corral Nou. Avancem uns metres per la carretera i a la dreta s'enfila el corriol que ens condueix fins la boca en poc menys de 15 minuts.
Imatges de la cavitat
En el primer pou (12m) utilitzem una capçalera amb un immediat fraccionament.
Aterrem en una rampa on la corda en fa de passamà fins la següent capçalera del següent pou (23m) que hem subdividit amb dos fraccionaments mes.
A la base una forta rampa amb pedregam relliscós en duu a final clàssic de la cavitat i alhora inici de una xemeneia molt concrecionada.
La Via Remuntant
Aquest sector ascendent està equipat amb corda permanent i presenta varis trams amb alguna estretor de fàcil superació.
El concrecionament
De ben segur que el concrecionament, localment força degradat, tot i no ser espectacular presenta alguns detalls ben singulars especialment en la via remuntant.
Els colors de les concrecions.
Els colors marrons, cremes, ataronjats, vermellosos, etc. que tenyeixen les concrecions no estan relacionats, com podriem pensar a primera vista, amb la presència d’òxids de ferro o manganès, sinó a la matèria orgànica que acoloreix la calcita.
La degradació de la matèria orgànica de les plantes del sòl provoquen l’aparició d’àcids hùmics i fúlvics. Els humics produeixen principalment colors clars i el fulvics coloracions fosques. Probablement el predomini d’una o altra coloració és un indicador de variacions climàtiques en la superfície del carst.
En aquesta cavitat podem observar uns exemples molt didàctics de concrecionament amb superposició de colors. Als colors foscos, més antics, se li superposen unes coloracions més modernes de colors clars.
Les cristal·litzacions.
Al capdamunt de la que anomenem via remuntant és localitzen un seguit de cristal·litzacions de calcita de mida ben visible, com si haguessin estat el resultat d'una cubeta de cristal·lització (similars a les que podem veure en fons d'un gour).
Miscel·lania
Informació d'altres blogs:
https://espeleobloc.blogspot.com.es/2016/03/avenc-del-corral-nou.html
https://espeleobloc.blogspot.com.es/2010/05/corral-nou-i-esquelets.html
https://blogs.barrabes.com/post.asp?idPost=6267