Campanya d'estiu 2019 Objectiu-1: desobstruir la Cova Carradon
Com altres vegades en època de vacances, el personal de l'Espeleodijous es dispersa, tot i això uns quants vam estar uns dies a la Cerdanya a casa de la parella Dolors i Toni per mirar de fer una mica d'"espele".
Aquest cop hi vàrem anar: Dolors Boter, Lluïsa Cano, Úrsula Garrido, Toni Robert, Antoni Torra, Duna i Jordi Perera.
Localizació: (Varia uns metres amb relació al que diu la fitxa)
Cova Carradon | ETRS89 | UTM 31T | X-0379199 | Y-4690752 | Z-940m |
Fitxa Tècnica.
Hi ha un petit pou de 5mts instal.lat amb spits en bon estat
Cap de nosaltres no hi havíem estat, i en teníem ganes, de trobar-la, i mirar de desobstruir un pas, que segons diu l'Alfred Monserrat a l'Espeleoindex estava bloquejat:
A primers de març del 2013 dos membres de l'ERE – CEC visiten la cova i, un cop superat el pou d'entrada, troben el pas barrat per un bloc. Aconsegueixen tirar-lo rampa avall però, quan arriben a la zona més estreta, es troben un altre bloc de dimensions més gran i en equilibri precari que els barra el pas. La desobstrucció sembla factible. Al poble els informen que fa uns anys van estar un grup de gent jove molts dies dins la cova i pel que expliquen sembla com si fossin arqueòlegs. No sabem si aquesta visita té a veure amb el taponament de l'accés a les galeries interiors.
Vam seguir fàcilment les indicacions que ens menen per l'exterior, fins la cova.
Però, un pic a dins, ens vam embolicar amb les indicacions:
.../.. Aquest pou desemboca en la galeria principal i el seu fons es troba ocupat per enderrocs clàstics, aquests obturen la continuació en direcció aigües avall de la cavitat; una desobstrucció només permeté l'accés en una sala, tractant-se d'un senzill tram de galeria obturada per blocs.
La cavitat segueix una direcció general NO-SE, els enderrocs deixen lliure un estret conducte que mena a una espaiosa galeria
La veritat és que no portàvem brúixola, i aigües amunt, aigües avall ens vam embolicar, com segurament l'hi va passar a l'Alfred Montserrat.
Explicat planerament... Cal baixar el pou, seguir baixant per una rampa de sediments amb un pas força baix que es passa molt ajupit i arribes a la primera sala on ja tornes a posar-te a peu dret..
Per continuar, cal girar a l'esquerra gairebé 180 graus i passar, estirat a terra, un pas molt baix de sostre que NO està obstruït, i ja ets a les galeries.
Però si des de la primera sala segueixes tot recte, trobes un altre pas estret i també baix de sostre per on accedeixes a una saleta que es ben curulla de pedres i que tenen tot l'aspecte d'haver estat col·locades a ma, i aquí, per ara, no hi ha continuació.
I ara les fotos de la sortida.
A la primera sala vam trobar-hi un llistó de fusta encastat a la paret de pedra, recremat per la punta, amb secció rectangular i que havia estat treballat per poder encaixar al forat.
És una cavitat amb molt poques formacions.
Aquest és el pas correcte per accedir a les galeries.
A les galeries l'aire era enrarit, amb una olor un xic agra i desagradable, i amb molta pols, en alguns punts, al terra, n'hi havia un bon gruix.
Detalls del sostre de les galeries.
Un petit escarabat.
També vam trobar-hi rastres evidents d'exploracions anteriors.
Un dau de flaixos de la Kodak i una ampolla de plàstic.
Un pinzell.
Una ampolla de vidre.
"Grafittis."
Al punt on acaba la galeria ampla vam mesurar un 17,8% d'oxigen, i ja no vam seguir per les gateres estretes.
El 17/03/18 vàrem explorar les coves de la Quera i la Cv Carredón tot i cercant fauna i em vaig deixar, o em va caure l'enigmàtic pinzellet. Tot i que la cerca no va ser massa reixida les cavitats ens van agradar força. Salut i coves