Participaren en aquesta sortida: Ricard Alsina, Dolors Boter, Lluïsa Cano, Manuel Cano, Pere Cantons, Benjamí Grañena, Teresa Hernàndez, José Hidalgo, Jaume Julià, Lluïsa Mengual, Miquel Nebot, Jordi Perera, Josu Riezu, Toni Robert, Jordi Roca, Rafel Solanas, Antoni Torra, i "Víctor".
Antecedents
(text històric adaptat de la Viquipèdia)
Aquesta important cavitat catalana en conglomerats dona nom al poble de l'Espluga de Francolí (del mot llatí spelunca). Les exploracions espeleològiques realitzades a partir del 1956, data en què fou redescoberta pels mitjans científics, fins a l'any 1990, han ultrapassat els 3.590 metres de galeries i han recorregut bona part d'un riu subterrani que sorgeix a l'exterior per la font Major.
Tot i que va ser utilitzada fins a l'època romana, a partir de llavors, la cova de la Font Major va ser ignorada. L'any 1953 fou descoberta accidentalment quan un veí del carrer de Sant Antoni, al centre de municipi, va obrir un pou a casa seva, i es va trobar amb la gran galeria. Llavors, una improvisada expedició remuntà el riu fins on els precaris mitjans i la gosadia els hi permeté. L'expedició descobrí també les grans galeries seques de l'actual entrada, llavors tapada pels sediments dipositats durant segles.
No seria fins al 28 d'agost de 1956 quan membres del Club Excursionista Pirenaic baixaren altre cop pel mateix pou (pou de la Biela) i recorregueren bona part de les galeries fins a un primer sifó que no pogueren flanquejar. Un any després s'obria l'entrada actual.
Durant la dècada del 1980 la cova és explorada per l'Equip de Recerques Espeleològiques del Centre Excursionista de Catalunya en el marc d'un estudi promogut pel Servei Geològic de Catalunya.
Després de diversos estudis sobre l'interès científic, cultural i turístic, auspiciats pel mecenes espluguí Lluís Carulla, l'any 1992 s'inicià la reforma per convertir-la en l'actual cova museu, inaugurada el 1994 sota un projecte del Centre d'Estudis Locals amb l'historiador Antoni Carreras i Casanovas al capdavant, i l'impuls de l'Ajuntament de l'Espluga. La cova està situada dins el nucli urbà, té un fàcil accés i és visitada per 50.000 persones a l'any.
Durant el 2010 es va signar un conveni amb la Societat d'Investigacions Espeleològiques de Tarragona per investigar a l'interior de la cova de la Font Major.
Imatges de la visita (dins del tram no turístic)
Vídeo de l'Antoni Torra
Vídeo
Notes anteriors en l'Espeleobloc:
https://espeleobloc.blogspot.com.es/2008/04/lespluga-de-francol.html
https://espeleobloc.blogspot.com.es/2010/04/carst-en-conglomerats-catalunya-un.html
Agrair al Antoni Torra i al gerent de la cova Florenci Romeu, les facilitats per poder fer l`exploraciò de la cavitat.