Participaren en aquesta sortida: Ricard Alsina, Dolors Boter, Lluïsa Cano, Teresa Hernàndez, José Hidalgo, Jaume Julià, Lluïsa Mengual, Miquel Nebot, Jordi Perera, Josu Riezu, Toni Robert, Rafel Solanas, Antoni Torra, "Víctor"...i la gosseta Duna.
Antecedents
Marian Faura y Sans
Excursió á les coves d'en Merla (1906).
Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, 5: 66-71. Barcelona.
Accés
Sortim de Roda de Berà per l’avinguda de l’Avenc, una pista ens condueix ca a la Serra Llarga, creuant per un pont per sota del AVE, seguim cap a la dreta en la propera bifurcació i a pocs metres en una nova corba deixem els vehicles aparcats.
Seguim uns metres més endavant per la pista fins que trobem a la dreta una bona fita al terra que indica l’inici del corriol. Uns 100 metres de distància en pujada en duu fins la boca de la cavitat.
Imatges de la cova-avenc.
La cavitat està constituïda per un seguit de rampes que segons el major o menor grau d'humitat poden resultar força relliscoses. Alguns creuen que es pot recorre tot sense utilització de cordes, per altres la seguretat i comoditat exigeixen equipar diversos trams.
El concrecionament
La degradació de la cavitat especialment patent en pintades i destrucció de les concrecions.
Només algunes de les estalagmites de suficient gruix han restat "respectades" pel vandalisme. Arreu i especialment als sostres, les estalactites han estat arrabassades, i des de la superfície de trencament creixen de nou algunes fistuloses.
Si parem esment, en diversos punts, allunyats de les mans dels "inconscients", trobem una notable mostra d'excèntriques coral·loides.