Hi vàrem anar: Maria, Núria, Ricard Alsina, Dolors Boter, Pere Cantons, Mari Oliveras, Alícia Pujol, Toni Robert i Jordi Perera.
Extret del Espeleoíndex:
Cavitat coneguda des de temps immemorials per la gent de la zona.
La primera noticia sobre la cavitat ens l'aporta Salvador Vilaseca, que realitzà excavacions arqueològiques a principis dels ans 40 del passat segle, els resultats de les quals les publicà l'any 1942 a la revista Ampurias, però sense incloure-hi cap planell de la cavitat.
La SIE del CEA l'explora i topografia el dia 20 de maig de 1973, posteriorment el 18 de setembre de 1977 la visiten i fan la topografia un grup d'espeleòlegs que anaven per lliure, els quals amb el temps passarien a integrar-se al GE de la PE Guimerà, aquests la publiquen amb el nom de Forat del Barretó, desconeixent que la cavitat ja era coneguda amb el nom de Forat o cova de les Tombes.
Al web de raco.cat hi ha la revista digitalitzada: https://raco.cat/index.php/Empuries/issue/view/8066
Situació:
Des de Santa Maria de Besora seguirem la pista en direcció a Llaés, a l'alçada de la masia els Ferrers, aquí hem de deixar els vehicles car el camí te un senyal de circulació prohibida excepte veins. Ens desviarem a la dreta i seguirem la pista cimentada en direcció al Castell de Milany, un cop passat el coll de Sesposelles, arribarem a la part més occidental del Pla de Maranyol, on hi ha la fageda de Bombac o del Barretó.
La tanca que protegeix la pista "privada".
I l'amigable senyal.
En "Tribulete" i les models.
Quan vam arribar a dalt i vam veure l'entrada de la cova Primus, he de reconèixer que vaig patir un atac de mandra.
Mentre els companys es preparaven per fer l'exploració, jo em vaig fer fonedís i vaig marxar a cercar l'avenc d'en Moni, que hauria de ser per allà mateix, i que el nostre visor del espeleoíndex ens el marca de color blau, és a dir que s'ha de retrobar i marcar amb gps.
Vaig fer 3 km de track donant voltes amunt i avall, apartant branques i fullaraca, però tot va ser debades, no el vaig trobar.
Mentrestant els espeleòlegs feien el que tocava, el cuc a la cova Primus.
El nivell d'oxigen a la Primus era correcte.
I desprès de la cova Primus, tocava el forat de les Tombes.
Uns pocasoltes que ja sortien de casa amb pintura i pinzell.
El nivell d'oxigen era correcte.
Just quan ja havien acabat, vaig aparèixer jo, i en Toni em va insistir d'entrar al forat de les Tombes, en Pere que s'havia descuidat de fotografiar algun racó també hi va tornar a entrar.
Aquì estic mirant la paret on s'hi aprecia unes taques vermelles. És a un parell de metres on hi ha la pintada del trio calavera.
En Pere ho va fotografiar.
I això és el mateix realçant-ne els colors.
Un fòssil.
I un cop a fora, entre tots vam buscar un camp d'ortigues per fer més distret el pícnic.