Participaren en aquesta sortida: Dolors Boter, Úrsula Garrido, José Hidalgo, Jaume Julià, Toni Robert, Rafael Solanas, "Víctor" la Duna i Jordi Perera.
Fitxa tècnica: Vam utilitzar tres cordes 28+60+20 i vam anar sobrats, deu mosquetons amb xapes, no vam trobar cap parabolt.
En algun punt hi ha una mica de fregament de corda però res de l'altre món.
El problema més gros és la caiguda de pedres, mentre algú progressa en vertical o per les rampes la pluja de pedretes és constant, i la de pedres més grans molt probable.
Apunt anterior a l'Espeleobloc de la visita de l'Antoni Torra amb les sortides periòdiques d'interclubs:
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2015/11/avenc-cavalle-de-lespanyol-o-del-dr.html
El nom: De la bibliografia citada a l'Espeleoindex, la publicació més antiga correspon al 1972 "Comunicaciones 2o Simposium de Metedologia Espeleologica" Capitol VI pàgina 5, que correspon a la pàgina 136 del pdf de l'enllaç, allà se l'anomena avenc d'en Caballé, amb B.
El nom de Doctor Español s'explica a continuació:
No puc precisar-ho amb més detall, però deuria ser a mitjans del 1965, quan vaig fer la primera visita al que denominarem avenc del Dr. Español. Els companys de la SIE especialment els “veterans” (Mario Folch, Francesca Rue, Adrià Diaz, Jaume Casani, etc.) tenien força tirada d’anar per Mont-ral i especialment a la Cova de la Moneda que era visita obligada per iniciació.
De camí a la cova, en el serret dels avencs s’hi trobaven diverses escletxes, i en aquella època de gran afany de recerca bioespeleològica fou el Doctor Francesc Español, eminent entomòleg i director del Museu de Zoologia el que ens demanà que cerquéssim coleòpters en aquestes escletxes que ell ja havia visitat parcialment.
No coneixíem el nom de cadascuna, però la més fonda la vam anomenar entre nosaltres l’avenc del Dr. Español. Fins aquí res de particular: una esquerda ja coneguda, encara que potser parcialment, sense cap atractiu especial.
Posteriorment repetiríem les visites i alhora vam iniciar una tasca d’exploració i topografia de la majoria de les cavitats del terme.
Era força freqüent que cada troballa dels grups novells, fos ràpidament “piratejada” pels exploradors dels grans clubs... especialment si, on duies el material recol·lectat, hi treballava un prestigiós espeleòleg de l’ERE que en aquelles dates era el club, que probablement amb una certa part de raó, s’auto-considerava dels més preparats científicament per estudiar les cavitats subterrànies.
L’afany d’aconseguir “primeres” i divulgar-ho, era una temptació que calia refrenar si hi havia recol·lecció de fauna. El resultat era que algunes “descobertes” restessin expressament amb un cert anonimat, especialment quan la tècnica d’exploració amb escales d’electró no deixava gaire senyals de les visites prèvies.
Sembla que posteriorment els companys de Reus revisitaren la cavitat, i potser van considerar que era una primera exploració... mira què bé ! ja n’érem tres grups els que gaudírem de fer-hi la primera exploració. Tot un èxit.
Eren les batalletes de l’època.
“Víctor"
La crònica d'aquesta sortida
Ens vam trobar a les 0900 al bar Colomí d'Alcover, i després de l'esmorzar enfilem cap a Mont-ral.
Des d'on deixem els cotxes fins l'avenc s'ha de caminar pocs minuts, tot i que anàvem amb dos GPS, es veu que no tenien el dia, vam haver de fer un parell de voltes abans de trobar la boca de l'avenc.
L'entrada amb forma de cova.
Un cop a baix de tot, la cavitat es fa prou ample, tant que fins i tot ens podem posar de costat!
Formes
Fauna
Rastres dels "antics"
Cap problema d'Oxigen, de fet es notava circulació d'aire.
I aquí ja pujant.
I aquí, en Jaume molt atent a les explicacions del José, que sembla que li explica la necessitat d'apuntar bé quan es llencen rocs per no deixar ferits.(No va ser en Jaume qui llençava els rocs)
molt maca la foto del coleopter