Slide1_950x355 Slide2_950x355 Slide3_950x355 Slide4_950x355

Cova de la Mata. Vimbodí i Poblet.

Participaren en aquesta sortida:  Ricard Alsina, Dolors Boter, Pere Cantons, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert, Rafel Solanas, i "Víctor"..

Localizació:
Boca cova:  ETRS89, UTM X: 0336375, UTM Y: 4581466, Fus 31.
Boca avenc: ETRS89, UTM X: 0336402 UTM Y: 4581468, Fus 31.

    

Prop del punt quilomètric 8, deixem els vehicles i ens endinsem cap a la dreta entre les vinyes aprofitant els camins que les rodegen utilitzades pel pas dels tractors. Ens dirigim cap l'emboscat aflorament rocós tot sortejant els diversos filats. 

"

La cavitat

Situada en un aflorament de roca conglomeràtica, aquesta singular cavitat d'origen freàtic presenta un traçat laberíntic i formes particulars del que ara anomenem senyals de "degassificació" o hipogenètiques.

Podem fer la travessada entre les dues boques situades als extrems de la xarxa subterrània, sense necessitat de material per superar verticals. S'han constatat nivells d'inundació que neguen la cavitat.

L'accés "horitzontal" és en forma de gatonera per la que cal arrossegar-se.

L'entrada vertical, força emboscada, és un pou de prop de quatre metres de desnivell. Per la seva estretor resulta fàcil despenjar-se

Estudi hidrogeològic i climàtic

Detalls morfològics
Les singulars característiques d'aquesta cavitat d'origen freàtic, ens mostra un seguit de formes de dissolució, entre les que destaquen les de flux ascendent.

El cas dels palets sobresortints
En el sectors de parets sense sediments, que apareixen regularitzades i llises, on el diferents còdols del conglomerat han estat "llimats", sobresurten alguns fragments rocosos poc rodats.

Una explicació possible és que son testimonis d'un antic reompliment sedimentari.

Aquesta hipòtesi  fou objecte de diferents observacions en el propi lloc, però creiem que el mes probable és que corresponguin a la composició insoluble d'aquests fragments que s'han lliurat dels fenòmens de dissolució, desagregació química, hidratació, etc. que afecten a la resta de materials dels que destaquen tot presentant cantells i superfícies anguloses.

Altres detalls

 

Afegeix un nou comentari

Aquest comentari no es publicarà automàticament si no que quedarà pendent d'aprovació, el motiu son els robots que publiquen "SPAM"
CAPTCHA
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Totes les fotografies son de lliure disposició, tot i que agrairíem que esmentéssiu la seva procedència.
Si necessiteu alguna fotografia amb més qualitat, la podeu demanar utilitzant el formulari de "comentaris".

Totes les imatges de mapes que utilitzem, son del web del Servei Cartogràfic i Geològic de Catalunya. 

Diseny basat en els treballs de Danetsoft / Danang Probo Sayekti / Maksimer