Bòfies de la Valldàn

Imatge de portada del article

Hi vàrem anar: Dolors Boter, Pere Cantons, Tere Hernandez, Mari Oliveras, Miquel Nebot, Toni Robert, i “Víctor”

Pels arqueòlegs: Josep Ramon Gallart, arqueòleg Generalitat. Adrià Breu, Sara Ferré, Josep Caravaca, UAB i Josep Ma.Bertran, Grup de Prehistòria del Solsonès.

Podeu trobar informació més detallada al web de Naturendins
https://naturaendins.blogspot.com/2021/07/bofies-de-la-valldan-oden-1-arqueologia.html
https://naturaendins.blogspot.com/2021/07/bofies-de-la-valldan-oden-2-les-cavitats.html
https://naturaendins.blogspot.com/2021/07/bofies-de-la-valldan-oden-3-la-bofia-de.html
https://naturaendins.blogspot.com/2021/07/bofies-de-la-valldan-oden-4-la-bofia-b.html


El grup d’arqueòlegs estan fent campanya de recerca al costat de les bófies. Ells en coneixen tres. Una la menys coneguda que podríem denominar bòfia C és la més petita, una curta galeria descendent que no presenta cap dificultat d’accés ja l'han visitada sense que hagin trobat cap material interessant. Però les altres cavitats (A i B) presenten l’accés en forma de petits trams verticals i volien l’ajut d’uns espeleòlegs per fer-hi un descens amb seguretat.

A Espeleoíndex reprodueixen les dades de les bòfies, A i B. que tot i molt properes físicament resten independents. Les descripcions i les topografies son del any 1989 i és nota el temps transcorregut. Avui en dia serien manifestament millorables, però hores d’ara son les més bones disponibles, de manera que reenviem als interessats a la publicació citada.

 

Nosaltres només destacarem que la singularitat que presenten és que han estat materialment reformades per l’obra dels cercadors de tresors, arreu trobem replans de pedra per fer esglaons, amuntegament de rocs apilats formant parets de metres d’alçada, una saleta on han abocat tot tipus de deixalles, i alguns restes de troncs podrits que deurien ser destinats a fer d’escala o d’apuntalaments d’aquestes “parets de pedra seca”. En algun punt és localitzen restes molts deteriorats de ciment per estabilitzar-ne el pedregam.

Vam instal·lar cordes per baixar els pouets d’entrada (3m desgrimpables amb ajuda de les figueres) i també per transitar còmodament per les rampes. Només hi ha un tram interior vertical extaplomat de poc de més de tres metres. Els arqueòlegs és van estrenar en baixar i pujar per corda, convenientment assegurats amb una segona corda, i si calia remuntats amb una politja tracxion.

A l’exterior treballaven minuciosament buidant un rectangle terrós on recuperaven petits fragments de ceràmica probablement neolítica. La bòfia que es troba a tocar de l’excavació la vam deixar instal·lada per facilitar-les la visita ja que és possible que el material trobat a fora tingui l’origen, o sinó més, continuïtat amb el de l’interior.


<>










Treballs arqueològics:







Bòfia A "La de la figuera":





La bòfia de la figuera, aprofitant l'arbre es pot desgrimpar sense material, però vam instal·lar cordes per assegurar en els petits trams vertical o força pendents. El recorregut estimem que deu tenir uns 40 metres i un desnivell de -12.
































Arreu trobem empremtes del treball dels cercadors de tresors: apilament de blocs fets artificialment, suports de troncs, restes carbonitzats, llaunes rovellades, etc.







Bòfia B "La dels blocs":

El pou d'accés de 3 metres l'hem deixat amb una corda instal·lada en natural aprofitant els arbres propers.

Aquesta segona bòfia és caracteritza per un gegantí apilament de blocs i quantitat de deixalles que cal atribuir als cercadors de tresors i experts "minaires". El recorregut transitable l'estimem en uns 80 metres i el desnivell -20.













Cap al final de la galeria el pendent és més acusat fins arribar a un tram extraplomat de 3m que vam equipar. Tant en la baixada com la pujada el arqueòlegs van gaudir d'una assegurança complementària i fins i tot la remuntada amb politja.


Els amuntegaments de blocs son d'una magnitud considerable.




La imatge que segueix mostra el punt més impressionant...que ens deixa el dubte de com han pogut remuntar i encaixar aquest enorme apilament. Sembla impossible que hagi estat l'obra d'un únic cercador. Algú s'atreveix a explicar-ho?.



​​​​A la sortida deixarem una corda per tal que els arqueòlegs que treballen al costat pugui continuar investigant l'interior de la bòfia...si s'escau.



I la tornada cap els cotxes i el dinar.




 

Si vols comentar res....


(L'adreça no es mostrarà públicament)

Per culpa del "SPAM" aquest comentari NO es publicarà fins que no sigui revisat
This comment will NOT be published automatically, will be pending approval.
Этот комментарий не будет публиковаться автоматически в ожидании утверждения.
Почему российские спамеры так заинтересованы в комментариях? ? ? ?
icona feedback Contacte
icona galeta Legal
icona sindicacio rss
icona sindicacio espeleoíndex
icona link estàdistica Estàdistiques

Últims atacs contra el servidor

Hora IP País
07:20:33211.33.249.152South Korea
07:20:45120.142.159.21South Korea
07:21:03221.158.238.240South Korea
07:21:19210.206.24.234South Korea
07:21:29116.113.248.230China
07:29:10166.88.141.168Hong Kong
07:41:09180.184.92.67China
07:56:3354.38.85.17France
08:08:2987.250.224.14Russia
08:08:29213.180.203.177Russia

Modificació del tema "Danland" basat en els treballs de Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspirats per Maksimer