Fa uns dies, els amics de Camp Base – El Nus de la Plaça del Diamant, de Barcelona, ens van avisar que havia sortit un nou davallador Stop de la casa Petzl i ens varen animar a provar-lo per saber la nostra opinió.
L’hem fet servir en circumstàncies diverses, modificant inclús les normes d’utilització per minimitzar algun dels seus defectes.
Quedi clar que és una primera impressió, i totalment subjectiva.
Consideracions tècniques
Les instruccions del nou STOP 2019 indiquen que és utilitzable amb cordes de 8,5 a 11 mm de diàmetre.
Té la certificació CE EN 15151-1 2012 tipus 5 "Dispositiu de fre amb bloqueig assistit de la mà”.
Té una garantia de 3 anys.
Si el comparem amb el model anterior, veiem que manté les platines laterals d'alumini, però les politges ara són d'acer inoxidable i el mànec és de plàstic amb l'ànima metàl·lica.
La novetat més evident recau en la palanca de fre. Si bé segueix sent una palanca de segon tipus, l'han reconvertida a una palanca composta, amb una mica més de llargada, i ara en comptes de regular la força amb la ma, es fa amb el braç
Les nostres impressions les hem sintetitzades en avantatges i inconvenients.
Avantatges
- Descens més fàcil i suau. En l’antic model havies de prémer la palanca per baixar, i en pous llargs et cansaves de fer força. En aquest s’ha d’estirar la palanca amb un esforç molt menor.
- Antipànic (encara que imperfecte.)
No es pot considerar antipànic ja que si t’agafes de la palanca i la tibes, baixes. Però, a diferència de l’antic model, si una persona entra en pànic i s’agafa a l’aparell, (no a la palanca) amb les dues mans, queda aturat.
- Quan es transporta per la cavitat penjat lateralment de l’arnés, en passos estrets, o arrossegats, la palanca queda a la part de dalt plegada i no s'enganxa.
- Utilitzable en corda més prima que l’anterior (8,5 per 9)
Inconvenients
- Fa més embalum i pesa 20 gr més que el model anterior.
- No pots anul·lar el “sistema Stop”. Fan falta sempre les dues mans per baixar.
- Durant el descens corres el perill d’utilitzar la palanca per regular la velocitat, la qual cosa provoca, si el pou és llarg, un sobre-escalfament de les politges. Si la temperatura és prou alta passa a la corda cremant-ne la camisa (Aquest inconvenient és compartit amb l’anterior model)
- No es poden canviar les politges quan estiguin desgastades.
(Falta comprovar la duració de les politges d'acer inoxidable)
- És més car que l'anterior, aproximadament 110€
Es pot anul·lar el “sistema Stop” ?
El fabricant no ho contempla, nosaltres, però, creiem que és necessari.
Quan aniria bé anul·lar el “sistema Stop” ?
En pous molt estrets, on el braç que estira la palanca no hi cap.
En ressalts descendents, també estrets, que es baixen per seguretat amb el davallador posat però necessites les dues mans per des-grimpar.
Quan es baixa per una corda massa gruixuda, o que pesi molt, o que la camisa s’hagi escorregut i hagi augmentat considerablement el diàmetre i necessitis les dues mans per “recuperar” corda.
Com anul·lar el “sistema Stop”
Hem de ser conscients que qualsevol modificació està fora de norma i sota la responsabilitat de qui la fa, per petita que sigui.
La que hem fet nosaltres és bastant senzilla i primitiva, tot esperant que hom tingui una idea millor.
Es tracta d’aprofitar el foradet que hi ha a la palanca per fixar-hi un cordino de 2mm de gruix i aproximadament 20cm de llarg, tot lligant-ne l’altre extrem a l'arnés, mitjançant un petit mosquetó.
La llargada ha de ser la que generi prou tensió per deixar la palanca del Stop completament estirada, i així anul·lar el sistema d’auto-fre.
Ara l’hem re-convertit en un davallador simple.
Quan convingui es treu el mosquetonet del cordino i ja tornem a tenir operatiu el “sistema Stop”.
Aquesta modificació és útil en els supòsits que hem vist abans, excepte quan el pou és massa estret i no hi cap la mà ni el davallador.
En aquest cas s’ha de fixar la palanca del Stop a la baga d’ancoratge.
Si l’estretor permet tenir el braç estirat i accedir a la palanca, problema solucionat, no cal anul·lar el sistema.
Però si l’estretor no ens permet d'arribar a la palanca, utilitzarem la baga del “ropeman” per fixar-la al cordino que hi tenim tot tibant-lo fins a anul·lar-ne el “sistema Stop”.
Si no es disposa de “ropeman” serveix un cordino suplementari.
Descens per cordes de diferents diàmetres
Hem baixat per cordes de 8, 9, 10 i 12mm i el resultat ha estat millor del que esperàvem.
Amb la corda de 8mm bloqueja perfectament, si bé inconscientment s’utilitza bastant la palanca per regular la velocitat de descens.
Amb les cordes de gruix mitjà, cap problema.
Amb la corda de 12mm, si bé està fora del ventall d’utilització indicat pel fabricant, també es baixa perfectament. Tot i que llavors, en pous poc inclinats o rampes, va millor treure el mosquetó de fre per més comoditat de descens.
Aquestes són les nostres primeres impressions del nou Stop de Petzl.
Recapitulem: Facilita el descens, però és un pas enrere en l'especialització per l’exploració subterrània.
Creiem que el fabricant vol homogeneïtzar el sistema que ja utilitza en altres aparells, tant en escalada com en indústria.