Avenc-Balma del Serrat de les Esposes | wgs84 | 31T | x = 403589 | y = 4686767 | z =1500 |
Balma de Segalars | wgs84 | 31T | x = 403736 | y = 4686757 | z =1445 |
Fa uns mesos en J.M.Miñarro li demanà a en "Víctor" si el "comando" Cerdanya podia esbrinar quelcom d'una cavitat misteriosa....
"És tracta d'una cavitat referenciada en una nota del llibre 'Dietari de Puigcerdà amb sa vegueria de Cerdanya i Sotsvegueria de Vall de Ribes.Ripoll' del 1926, l'autor es en: Dr.Jaume Martí Santjaume, Prevere. A la pàgina 61 hi escriu:
Urús: Cova de Pompeius, En el camí de Cerdanya a Bagà pel coll de Jou, Roques d'Urús sobre font Llebrera, en mig del cingle enfondit pel riu, hi ha la Gran Cova d'Urús, de la qual conta la tradició que s'hi hostatjaren els exercits de Pompeius".
Qui va ser Pompeius?
Pompeu Magne, (en llatí, Cnaeus Pompeius Magnus), militar romà, nat a Roma l'any 106 AC, va comandar l'any 76 AC un exèrcit de 30.000 homes a peu i 1000 a cavall, que sortint de la península itàlica i passant pels Alps va arribar a Hispània per sotmetre a Quint Sertori, enemic de Roma.
En quatre anys va conquerir tota Hispània i va tornar a Roma per lluitar contra la rebel·lió dels esclaus liderats pel gladiador Spartacus. Un cop vençut aquest per Cras, Pompeius va anihilar la resta dels seus seguidors.
Vaja, que l'amic Miñarro vol que trobem una cova on hi van fer estada 31.001 romans i 1000 cavalls :-D
El "comando Cerdanya", que vol dir la Dolors i en Toni, han regirat tota la zona de la Font Llebrera sense resultats, excepte les covetes de les roques d'Urús . Ampliant una mica la zona de recerca a la següent vall més a l'oest, que també dona pas a Bagà pels colls de Moixeró i Pendís, van veure de lluny una balma molt gran.
Aquest apunt es correspon a les sortides de dos dies, el 21-06-2018 i 05-07-2018.
Un dia o l'altre hi vàrem ser: Ricard Alsina, Dolors Boter, Pere Cantons, Úrsula Garrido, José Hidalgo, Jaume Julià, Toni Robert, Rafael Solanas, "Víctor", Duna i Jordi Perera
El dia 21 després de voltar pel Grau de l'Ós vam anar a localitzar l'Avenc-Balma del Serrat de les Esposes, i des d'allà vam situar la Balma dels Segalars.
És curiós que en els mapes hi surti la dels Segalars, que és menys espectacular, però no pas aquesta. Potser l'explicació és que la dels Segalars ha estat utilitzada, com ho demostra la paret de pedra seca que hi ha.
En qualsevol cas, aquesta no és gens desconeguda, al menys pels escaladors, és totalment equipada amb plaques i cintes exprés.
Avenc-Balma del Serrat de les Esposes
I des del capdamunt de la balma vam situar la Balma dels Segalars.
Amb això vam acabar el primer dia, vam tornar-hi el 5 de Juliol
Flora dels voltants de la balma.
I vam seguir cap a la
Balma de Segalars.
Hi ha ha aquesta paret en força bon estat.
La Duna li va cantant les mesures al Víctor
Detalls
Flora dels voltants
Després de la balma dels Segalars vam seguir cap a un altra cavitat, localitzada per la Dolors i en Toni i que suposem totalment inèdita, però d'això ja en parlarem en un altre article.
Comentaris
Si vols comentar res....
És una localització d'art rupestre catalogada i protegida.
https://cultura.gencat.cat/ca/detall/Articles/Abric_de_la_vall_dIngla_Bellver_de_Cerdanya_Cerdanya
Era per saber si teníeu información de la bauma de l'Ingla, als meners